Vem har flest skatter?

Tillbaka


Lek för grundläggande träning av jämförelse (”fler än” och ”mindre än”.

I Magiska Trädgården finns ett kalasspel med en labyrint som handlar om att jämföra antal. Samma slags förståelse tränas i den här leken (”Vem har flest skatter?”) där vi använder Grålle Gråsuggas skatter. Leken finns i tre olika varianter beroende på vilket matematikkunnande barnen har.


Material

  • Till alla tre varianter (se nedan) behövs två namngivna (mjukis)djur. Det får gärna vara en panda, en mus eller en igelkott för att koppla till lärkompisarna (Panders Panda, Mille Mus och Igis Igelkott) i Magiska Trädgården.
  • Till grundvarianten behövs en mängd föremål som liknar skatterna från delspelet ”Skattjakten”: halsband, pärlor, glasögon, ringar, ädelstenar, guldmynt, pokaler, med mera.
  • Till den lite svårare varianten behövs kort med bilder på skatter från delspelet ”Skattjakten” (finns att skriva ut).
  • Till den mest utmanande varianten behövs kort med skatter från delspelet ”Skattjakten” där varje kort kan ha bilder med flera skatter på sig (finns att skriva ut).

Mallar till skattkorten att ladda ner och skriva ut.


>> Ladda ner mallar


Förberedelser

  • Samla ihop skatterna och gör iordning korten. Korten kan ni göra själva eller tillsammans med barnen. Det går också att skriva ut korten (se ovan) och färglägga dem för att sedan klistra dem på kartong och klippa ut.

Spela

  1. De två (mjukis)djuren får i olika omgångar ett antal skatter framför sig (föremål eller kort med bilder på skatter).
  2. Fråga ett barn: ”Vem har flest skatter?” Om barnet inte svarar rätt, hjälps ni åt att komma fram till svaret.
  3. Ett nästa steg kan vara att fråga: ”Kan vi ordna så att nallarna får lika många skatter?”